Pomoć kod dojenja

 

 

 

 

 

Dojenje je najbolji način prehrane novorođenčeta. Majčino mlijeko je jedini izvor svih hranjivih i zaštitnih sastojaka potrebnih djetetu od rođenja do 6.mjeseca života.

Dojenje povećava povezanost majke i djeteta, a ujedno oboje opušta i smiruje.Dojenje je važno za zdravlje majke. Medicinski je dokazano: žene koje su dojile i uvijek ispraznile dojku do kraja, rjeđe obolijevaju od karcinoma dojke u menopauzi.Ne postoji ništa bolje i zdravije, što možete dati svom djetetu, od dobrobiti majčina mlijeka.

Philips AVENT prsne izdajalice i pribor za pomoć dizajnirani su kako bi vam pomogli i olakšali sve probleme koji se javljaju pri dojenju.Philips AVENT dizajnirao je izdajalicu koja povećava ugodu i olakšava izdajanje. Osjećaj nelagode, stresa ili sama žurba mogu imati utjecaj na samu proizvodnju mlijeka.

Dojenje, bočica ili oboje?

Lokalne, nacionalne i globalne organizacije za dobrobit djeteta ulažu velike napore u promicanje i ukazivanje na prednosti dojenja. Pozitivne strane dojenja, kako kratkoročne, tako i dugoročne, dobro su poznate. Za dijete je to manji rizik gastroenteritisa, infekcija uha i dišnog i mokraćnog sustava, alergijskih bolesti (ekcemi, astma i hripavac) i dječjeg dijabetesa. Za bebe koje se doje manja je vjerojatnost da će u odrasloj dobi patiti od pretilosti, a pokazalo se i da imaju viši kvocijent inteligencije. Kod majki koje doje umanjuje se rizik raka dojki, jajnika kao i lomova kuka. Dojenje pomaže i u postnatalnoj kontrakciji maternice, a tijelo tokom stvaranja mlijeka sagorijeva oko 500 kalorija dnevno, što pomaže u vraćanju linije.

Broj žena koje doje povećao se od 1995. godine sa 3% na 69%.  21% majki prestalo je s dojenjem unutar prva dva tjedna, a 36% tokom slijedećih šest tjedana. 9 od 10 majki izjavilo je da bi im bilo drago da su dojile duže.

Jedan od načina kojima bi se današnjim majkama, koje žongliraju između doma, posla i više od jednog djeteta, moglo pomoći da produže period dojenja, upravo je omogućavanje djelotvornijeg izdajanja i pohranjivanja mlijeka.

Postoji mnogo razloga zašto majke smatraju korisnim izdajati mlijeko. Nekoliko dana nakon poroda, zbog naglog nailaska mlijeka, može doći do upale mliječnih žlijezda, mastitisa.  Mogu imati potrebu za tim da netko drugi bude u mogućnosti nahraniti bebu iz bočice. Jedan oblik izdajanja je korištenje izdajalice. Manualne izdajalice danas su puno popularnije od električnih ili onih na baterije, zahvaljujući njihovom diskretnijem načinu rada, povećanoj djelotvornosti i prihvatljivijoj cijeni. Mlijeko se izdaja u bočice za pohranjivanje ili prethodno sterilizirane posudice za zamrzavanje. Mlijeko može biti pohranjeno 48 sati u hladnjaku ili do tri mjeseca u zamrzivaču. Danas raspoloživa oprema za dojenje sadrži sve što je majci potrebno za održavanje opskrbe mlijekom te za izdajanje i pohranu mlijeka u trenucima kada nije uz svoje dijete.

Nagrađivana Philips AVENT  ručna izdajalica radi nježno i tiho bez električnih motora ili baterija. Dizajnirana je za ugodno izdajanje s masažnom prevlakom i ergonomskom ručkicom.

Jedinstvena masažna prevlaka ima pet cvjetnih latica, koje masiraju dojku i na taj način potiču izlučivanje mlijeka.

Nježan vakuum koji imitira način na koji siše vaše dijete i stvara više mlijeka nego bolničke električne pumpe. (Klinički dokazano veći volumen izdojenog mlijeka u 20 minutnom periodu od bolničke pumpe kod majki koje su rodile nedonoščad)

Jednostavno izdajanje direktno u bočicu ili VIA posudicu za pohranu u hladnjak ili zamrzivač.

Žene su drugačije i svaka ima svoje osobno iskustvo vezano uz dojenje.  Philips AVENT osigurava liniju proizvoda koja će vam pomoći prebroditi probleme koji dolaze s vremenom.

Oštećene ispucane i bolne bradavice mogu nastati kao rezultat nepravilnog postavljanja djeteta na dojke. Savjetujte se s primaljom ili patronažnom sestrom. One će provjeriti položaj djeteta na prsima i je li dijete pravilno prihvatilo prsa.

Jedna od deset žena ima jednu ili obje bradavice ravne ili uvučene, što bebi predstavlja problem za njeno prihvaćanje. Beba koja je pravilno postavljena na grudi svojim sisanjem može izvući bradavice. Ukoliko se to ne dogodi, majka može koristiti Niplette®. Za trajno rješavanje problema, majka mora koristiti Niplette® prije ili tokom prvih šest mjeseci trudnoće, ili samo na nekoliko minuta neposredno prije postavljanja bebe na grudi, da bi se bradavice izvukle samo za dojenje.

Jednostavan način za korekciju ravnih ili uvučenih bradavica izum vodećeg britanskog plastičnog kirurga.

Philips AVENT dodaci za lakše dojenje:
Ultra Comfort prsne blazinice za jednokratnu primjenu

Jedinstvena višeslojna građa blazinice – najveća moć upijanja, najveća udobnost i potpuna suhoća.

Ultra mekan unutarnji sloj s uleknućem za bradavicu – koža je uvijek suha.

Ultra upijajući zaštitni sloj – iznimna udobnost.

Ultra upijajuća sredina – nepropusna, sprečava vraćanje vlage i štiti odjeću od prljanja.

Ultra prozračan vanjski sloj – omogućuje cirkulaciju zraka i štiti bradavice od oštećenja

Prianjajuća traka na vanjskoj strani – drži blazinicu i sprečava njezino klizanje ispod odjeće

Comfort prsne školjke

Iznimno mekane prsne školjke koje se nose  ispod grudnjaka, štite bradavice od trljanja i ujedno skupljaju mlijeko.

Ventilirajuća školjka – štiti bolne i oštećene bradavice. Rupice na prednjoj strani omogućuju strujanje zraka, a time i brže zacjeljivanje oštećenih bradavica. Nježan pritisak školjke

olakšava napetost u prenapunjenim dojkama.

Puna školjka (bez rupica) namijenjena je skupljanju mlijeka iz jedne dojke, dok na drugoj dojimo ili izdajamo mlijeko.

Štitnici za bradavice

Napravljeni su od ultratankog, mekog, nježnog silikona, bez okusa, koji ne upija mirise, štite upaljene, ispucane i bolne bradavice tijekom dojenja. Oblik leptirića omogućuje vašem djetetu kontakt s dojkama. Tijekom podoja preko štitnika  dijete i dalje može osjećati i mirisati vašu kožu, kontinuirano poticati istjecanje mlijeka i tako sačuvati njegovo stvaranje te će, nakon zacjeljenja bradavice, s lakoćom opet prihvatiti dojku.

Krema za bradavice 30ml

Njeguje i omekšava oštećene i ispucane bradavice. Tijekom trudnoće nanosi se jednom ili dva puta dnevno kako bi se bradavice pripremile za dojenje. Nakon poroda koristi se preventivno između svakog podoja ili u terapiji već oštećenih, ispucanih i bolnih bradavica. Nije ju potrebno odstraniti prije dojenja.

Sadrži Medilan™ najbolji medicinski lanolin za terapiju oštećene kože. Penetrira u vanjske slojeve kože poboljšavajući njenu vlažnost i gipkost, čime djeluje preventivno sprečavajući nastanak oštećenja. Sadrži  kokosovo ulje i aloa vera prirodne sastojke koji dodatno štite kožu, vlaže je i omekšavaju.Bez dodatka boja, aditiva i parfema.

Hranjenje bočicom

Klinička istraživanja  pokazuju kako Philips AVENT  bočice značajno smanjuju kolike** i razdražljivost djeteta*. Dok se dijete hrani na bočicu jedinstveni antivakuumski rub na Philips AVENT sisaču propušta zrak u bočicu, sprečavajući nakupljanje zraka. Sisač dozvoljava da beba siše najsličnije prirodnom načinu djetetova hranjenja na prsima. Poslušajte nježan željan zvuk i gledajte kako mjehurići ulaze u bočicu kad bebi dajete mlijeko. To je garancija kako zrak ulazi u bočicu, a ne u djetetov trbuščić.

Jeste li znali?
Spavanje i hranjenje najbitniji su za zdravlje i sreću kod djece.
· Bebama od 3-11 mjeseci potrebno je 14-15 sati sna
· 70% beba ima poteškoća tijekom spavanja, a ona utječu na bebu, mamu i obitelj zajedno, emocionalno i psihički

*Što je „fussing“ dojenačko ponašanje? Kada je dijete nemoguće umiriti, kada je razdražljivo. Kada beba bezrazložno, ali ne i konstantno plače. Dojenačko ponašanje je normalno kod beba. Kao i kod kolika, „fussing“ rezultira plačem, nemirnim, neutješnim i uznemirujućim ponašanjem. Ono što razlikuje neutješnu djecu od djece koja pate od kolika je razina nelagode i prividnog stresa, koja je manja kod djece koja su neutješna. Provedena su klinička ispitivanja kako bi se vidjelo je li hranjenje na bočicu utjecalo na promjenu dojenačkog ponašanja. Philips AVENT bočice pokazale su značajno smanjenje razdražljivosti djeteta za otprilike 28 minuta manje nego ostale bočice obuhvaćene ovim testiranjem (46minuta naspram 74minute p=0.05). Pokazale su se boljima baš tijekom noći.

**Što su kolike? Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi zašto djeca pate od kolika. Česte teorije govore o probavnim grčevima zbog problema s probavnim sustavom koji tek uči probavljati hranu, zrak koji ulazi u djetetov trbuščić ili pomanjkanja dobrih bakterija u crijevima ili alergija na kravlje mlijeko. Iako ne možemo biti sigurni što ih uzrokuje, kolike na sreću ne predstavljaju ozbiljan medicinski problem. Djeca stara dva tjedna hranjena Philips AVENT bočicama pokazuju manje kolika od djece hranjene bočicama drugih proizvođača.

Pravilna higijena vrlo je bitna u brizi za novorođenče.

Nedovoljno čišćenje pomagala pri dojenju ili pribora za hranjenje djeteta može dovesti do probavnih smetnji i proljeva. Kako bismo pomogli zaštititi vaše dijete, Philips AVENT preporučuje parnu sterilizaciju – najsigurniji, najbrži i najjednostavniji način sterilizacije koji jamči da će intenzivna vrućina pare uništiti sve klice, ali i gljivice.

Za sigurno i brzo zagrijavanje majčina mlijeka, zamjenskog mlijeka ili dječje hrane upotrijebite Philips AVENT grijač. VIA prethodno steriliziran sustav pohrane je jednostavan način za izdajanje, pohranu, transport i hranjenje djeteta.

Parni sterilizator dokazano je, ima najučinkovitije djelovanje u zaštiti vašeg djeteta od bakterija. Bazirano na bolničkim principima, Philips AVENT sterilizatori koriste intenzivnu vrućinu pare za pouzdano uništavanje svih klica u kratkom vremenu. Unutarnji poklopac posebno je oblikovan kako biste  mogli postaviti  Philips AVENT ISIS izdajalicu za mlijeko i njene dijelove. Poklopac možemo složiti i u obliku košare te je koristiti za pranje manjih predmeta (sisači, dude varalice) u perilici posuđa prije same sterilizacije.

NAPOMENA: NE ZAGRIJAVAJTE MLIJEKO ILI HRANU U MIKROVALNOJ PEĆNICI. MOŽE DOĆI DO OPEKLINA U DJETETOVU GRLU ZBOG NERAVNOMJERNOG ZAGRIJAVANJA HRANE. ZBOG VELIKE MOĆI MIKROVALNE PEĆNICE NEKI VITAMINI MOGU BITI UNIŠTENI.